Инструкция за монтаж на захранване

Go down

Инструкция за монтаж на захранване

Писане  bluesolei on Съб Ное 08, 2008 7:53 pm

Това ръководство е разработено да помогне на читателите за правилното инсталиране на захранване (PSU) в настолен компютър. То включва постъпкови инструкции със снимки за физическа инсталация на захранване в компютъра.

Поставете захранването в горната (някой от по скъпите кутии предлагат монтиране на PSU в долната си част)задна част на кутията,придържайки го с ръка.Завийте винтовете.

Уверете се, че напрежението преминаващо през вашето захранване е настроено правилно на волтажа за вашата страна. Северна Америка и Япония използват 110/115v, докато Европа и много други страни 220/230v. В повечето случаи захранването ще дойде с настоено напрежение за вашия регион.*


Всички конектори са дуракоустойчиви. Т.е. не е възможно или е много трудно да го поставите наобратно или в грешно гнездо.
Изключение може би прави конектора за флопи, защото с малко добра воля влиза и наопаки, но това не е фатално(личен опит), просто не работи.

KALDATA.COM

Ако на компютърът вече е инсталирана дънната платка енеобходимо тя да бъде захранена. Включете АТХ 20/24 пиновия конектор--> със съответно гнездо---> Намалено: 82% от оригиналния размер [ 621 x 397 ] - Кликнете за пълно изображение на дънната платка(на снимките са 24 пинови).
На горната картинка се виждат добре подаваните напрежения от 24 пиновия конектор, като новите захранвания нямат бялата жичка(-5 волта),защото вече е ненужна.Зелената служи за стартиране(окъсява се с GND).
20 + 4 пинов= допълнителните 4 пина доставят 1х12 волта, 1х5 волта, 1х3.3 волта и 1х нула
на практика те са за стабилизация и компютърат ще работи и с 20пиново захранване.
Ако обаче имаме гладна външна карта е добре да се ползва истинско 20+4 пина, защото е възможно конекторите да прегреят от натоварването и да има стопена пластмаса. Това се отнася и за 8 пиновото захранване за процесор(2 по 4 пина).Единствено ако се ползва слаб процесор или не се натоварва по-мощен може да издържи ,но за 100% пълноценна употреба е добре да се използват пълните конектори.
Задължително трябва да включим един 4 пиновия конектор за процесора (който представлява 2х12 волта и 2хGND).--> Намалено: 58% от оригиналния размер [ 875 x 450 ] - Кликнете за пълно изображение.По скъпите захранвания имат втори 4 пинов който служи за стaбилизация при по-лакомите процесори(четириядрени).--> Намалено: 76% от оригиналния размер [ 671 x 334 ] - Кликнете за пълно изображение

Картите от серията X1*** на АТИ използват флопи конектор като допълнително захранване.Съответно Nvidia ползват молекс за 6***
Следващите класове вече ползват 6 пинови конектори които има само 12 волата и нула(GND), по равно(3 на 3). Като когато това напрежение се доставя с преходник средните 12 волта са празни, а в нулата под тях влизат 2 кабела.(), а когато захранващия блок го има си е както трябва.
По гладните карти ползват един 6 пинов и един 8 пинов който е същия, но се добавят 2 броя GND за да се обезпечи двойната максимална консумация.
Максимални напрежения подавани от 6 и 8 пинов кабел:
6 пина: 75 вата
8 пина: 150 вата
PCI-E слот: 75 вата

Добре е когато се използва преходник за 6 пина молекса от захранването да са от различни кабели(двете релси по 12 волта)за да се предотврати пренатоварване на едната релса.

Броят на компонентите на компютъра, които изискват мощност от захранването са различен брой при всяка система. Най-често устройствата са твърд диск и CD / DVD дискове. Обикновено тези използва 4-пинов конектор .
Хард дискове с САТА(2) интерфейс се захранват с така наречения SATA Power conenector.Някой захранвания ги имат ,но някой от по старите не. За тях се използват такива преходници .

Жълто=12 волта
Черно=GND
Червено=5 волта
Оранжево=3.3 волта
Намалено: 56% от оригиналния размер [ 900 x 350 ] - Кликнете за пълно изображение

Всяко свястно захранване вече предлага поне 1 броя сата накрайник който да отговаря на стандарта, т.е. има 12 волта, 2 броя GND, 5 волта и 3.3 волта. Има захранвания които имат един такъв и още два които са без 3.3 волта, т.е. все едно се ползва преходник.-->
Това допълнително напрежение се ползва за Hot Plug функцията и също с цел при стартиране на компютъра твърдите дискове да се развъртат един по един с цел да не се товари захранването(тогава консумацията им е най голяма).
Никога да не се включват едновременно молекс и сата захранване в твърд диск. Обикновено е написано на самия диск, но не винаги!-това може да повреди диска ви.
Остават празни конектори и кабели за добавяне на вентилатори, твърди дискове, CD/DVD устройства, флопита(4пинов молекс конектор) и други.
Качествените захранвания имат и щипки на молексите за по-лесно изваждане. При кучите марки винаги по-трудно се вкарват/изкарват 20+4 пина, молексите и 4 пина. Неошлайфани ръбове и кофти пластмаса...
Освен това на добрите кабелите са по-дебели, усукани за да не висят и имат мрежички.


*някой захранвания нямат превключвател за входящото напрежение за да се предотвратят човешки грешки.
Това беше!

Това съобщение е било редактирано от coolmeen на 28.08.2008г. в 10:28ч.
avatar
bluesolei
Admin

Брой мнения : 52
Join date : 09.03.2008

Вижте профила на потребителя http://gulubovo.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите