Колко вата трябва да ни бъде захранването

Go down

Колко вата трябва да ни бъде захранването

Писане  bluesolei on Съб Ное 08, 2008 7:51 pm

Въпросът "Колко вата захранване ми трябва?" се среща напоследък доста често. Затова реших да ви улесня малко.
Главната задача на захранването е да преобразува 220 волта в поносимо за компютъра и отделните му компоненти напрежение. Добрите захранвания доставят равномерно напрежение (наричано от обикновените потребители още волтаж), разлики и нестабилност водят до рестарт или "замръзване".

Все пак трябва да знаем, че мощността (ватовете) не е единственият фактор, който трябва да вземем предвид. От значение е и достатъчната сила на тока (ампераж), особено на 5- и 12- волтовата шина. Абсолютният минимум е:
3,3 V - 26 А
5 V - 28 A
12 V - 16 A

Качествените захранвания имат лепенка с данните си. За съжаление се продават и NoName, които имат само надпис Input 230V 50Hz 4A и Output 300W MAX, което не означава нищо друго, освен че може да се включи към стандартна европейска ел. мрежа (каквато е и българската) и максималната мощност. При добрите захранвания е отбелязана и силата на тока на различните канали. Според формулата мощността се изчислява като умножим напрежението по силата на тока. На физиците е известно като P = U. I

При нестабилност на системата се измерва напрежението по различните канали и при разлики по-големи от допустимите, захранването трябва да бъде сменено. Измерването се извършва с мултицет. Не вярвайте на 100% на програми като Everest, защото в някои случаи те дават значителни отклонения. Допустимите разлики са:
толеранс--------------------минимун-------------напрежение-------------максимум
+/- 5%---------------------+11,4V----------------+12V--------------------+12,6V
+/- 5%---------------------+4,75V------------------+5V--------------------+5,25V
+/- 4%---------------------+3,17V----------------+3,3V--------------------+3,43V
+/- 10%-----------------------5,5V--------------------5V-----------------------4,5V
+/- 10%----------------------13,2V------------------12V----------------------10,8V
+/- 5%----------------------+4,75V----------------+5V SB------------------+5,25V

Трябва да се знае също, че различните захранвания имат и различна производителност. Така например едно качествено 400 ватово захранване, може да се окаже по-добро от едно 550 ватово No Name с евтина изработка.
Ако ви интересува каква е минималната необходима мощност на бъдещото ви захранване, можете да използвате този калкулатор и да пресметнете. От една страна така ще избегнете евентуална нестабилност при недостатъчна мощност, от друга ще си спестите излишни разходи при прекалено висока и ненужна мощност.

Трябва да знаем също, че консумацията на ток не е постоянно максималната възможна на захранването. Захранването отпуска толкова ток на компонентите, колкото им е необходим. Така че е по-добре да се подсигурите с няколко вата в повече, отколкото да се окаже, че няколко не ви достигат, в следствие на което системата ви е нестабилна!

Идеята е да съберем в тази тема важна информация за захранванията. Ако някой има желание и идеи, нека допълва и обогатява.

kaldata.com
avatar
bluesolei
Admin

Брой мнения : 52
Join date : 09.03.2008

Вижте профила на потребителя http://gulubovo.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите